Om Testprodukten

Av testpilot | 2010-10-18

Smetana är en tjock syrad grädde med en fetthalt på 42 procent. En gourmetgrädde som klassiskt används till bland annat blinier med löjrom, men passar utmärkt att använda till all slags matlagning.Smetana är en viktig ingrediens i traditionell rysk och karelisk matlagning. Smetana passar lika bra i kall som varm matlagning och klarar höga temperaturer utan att skära sig.

Här nedanför på sidan bjuder Sveriges Mästerkock 2011, Louise Johansson, på sina smakfulla recept med Arla Köket® smetana.

“Det är när man lagar mat med smetana som det verkligt magiska händer! Smetana lyfter smakerna i all typ av matlagning och maten känns lyxigare. Prova några av mina egna recept!” /Louise Johansson, Sveriges Mästerkock 2011

** Få fler tips på smakfulla recept på arla.se **

**Mustig och rustik kycklinggryta som passar hela familjen. Smetana gör den riktigt festlig. **

500 g kycklingfilé 200 g skogschampinjoner ** ½ tsk salt** ** 1 krm svartpeppar** ** 1 msk Arla® Smör-&rapsolja** ** 2 dl Arla Köket® smetana** ** 1 dl vatten** ** 1 msk konc kycklingfond** ** 1 msk hackad timjan** ** ev 1 msk cognac**

1 ½ dl frysta lingon

GÖR SÅ HÄR: Dela champinjonerna. Skär kycklingfiléerna i bitar på längden. Salta, peppra och stek dem och svampen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt smetana, vatten, fond, timjan och ev cognac. Låt koka på svag värme ca 5 min. Strö över lingon och servera med rostade rotfrukterna.


Klassiska ingredienser i nya kombinationer tillsammans med smetana smaksatt med rosèpeppar som lyfter hela maträtten.

4 bitar laxfilé, ca 500 g ** 1 msk Arla® Smör-&rapsolja** ** 1 tsk salt** ** 1 krm svartpeppar**

2 dl Arla Köket® smetana ** pressad saft av ½ apelsin** ** 1 tsk stött rosépeppar** ** salt**

1 fänkål, ca 400 g ** ½ pkt saffran** ** ½ tsk salt** ** 1 tsk socker** ** 2 tsk färskpressad citronsaft** ** 2 tsk olivolja** ** 1 dl hackad dill**

GÖR SÅ HÄR: Blanda smetana, apelsinsaft och rosépeppar, smaka av med salt. Låt stå i kyl. Skiva fänkålen lövtunt. Blanda den med saffran, salt, socker, citronsaft och olivolja. Låt stå i kyl. Sätt ugnen på 150 grader. Pensla fisken med smör-&rapsolja, salta och peppra. Baka i mitten av ugnen till 55 grader innertemperatur ca 25 min. Blanda fänkålen med dill strax före servering. Servera laxen med fänkålen, rosépepparkrämen och bröd.


Klassisk förrätt uppdaterad med knaperstekt kapris och en ostkräm av riven Svecia och smetana.

200 g oxfilé, hel bit

1 dl Arla Köket® smetana **1 dl riven Kvibille® Svecia ** **½ krm cayennepeppar **

¾ dl mandel, grovhackad ½ dl kapris **2 msk Svenskt Smör från Arla **

1 tsk pressad citronsaft 2 tsk olivolja

flingsalt nymald svartpeppar **¼ kruka timjan ** 30 g rucola

GÖR SÅ HÄR: Linda in köttet i plastfilm och låt ligga i frys 1 dygn. Värm smetana, rör ner osten och låt den smälta. Smaka av med cayennepeppar. Låt stå i kyl. Rosta mandeln i torr het panna. Låt kaprisen rinna av. Stek den knaprig i smöret, låt rinna av på hushållspapper. Blanda citronsaft och olivolja till en dressing. Halvtina köttet i kyl och skär det i lövtunna skivor. Lägg upp på tallrikar. Ringla över dressingen, strö över kapris, mandel, flingsalt, svartpeppar, plockad timjan och rucola. Servera med ostkrämen.


2 dl Arla Köket® smetana ** 100 g nougat 2 dl hasselnötter** ** ¾ dl strösocker** ** 1 ½ msk vatten**

GÖR SÅ HÄR: Dela nougaten i bitar. Koka upp smetana. Ta från värmen, lägg i nougaten och rör om tills den har smält. Låt svalna och ställ i kyl. Koka upp socker och vatten och tillsätt nötterna. Rör om så att det blir sockerkristaller och helt vitt. Fortsätt röra tills hasselnötterna får färg. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och grovhacka. Vispa nougatsmeten fluffig och fördela i glas. Toppa med nötterna.


**SMAKKOMPISAR TILL SMETANA!**

Arla Köket® smetana är en utmärkt smakbärare. Här kommer enkla tips som visar många användningsområden.

Ingefära, lime, honung och smetana. Gott till fisk, skaldjur, kyckling, ljust kött.

Senap, fransk och svensk och smetana. Gott till korvrätter, färsrätter, rotsaker.

Saffran, chili och smetana. Gott till fisksoppa/gryta, skaldjur.

Feta, soltorkad tomat och smetana Gott till lamm, färsrätter.

Konc apelsinjuice, vaniljsocker och smetana. Gott till chokladkaka, fruktdessert.

Vanilj och smetana. Gott till äppelkaka, bärpajer.