Intryck, smak och konsistens

Av hunemark@gmail.com | 2011-03-29

Att hämta ut drycken gick som en dans och nu har jag bekantat mig lite mer mer drycken. Själva påsen är mindre än portionspåsar brukar vara. Ingen onödigt stor förpackning med andra ord. Däremot känns materialet lite väl hållbart för att vara en engångsförpackning.. plast och metallfolie i ett - hur miljövänligt är det egentligen? Jag kanske hade ändrat mig om den varit helt i papper och lösts upp i träningsväskan av en blöt handduk och kladdat ner mobiltelefonen, men nu känns den ändå lite overkill.

När jag tittar på innehållsförteckningen upptäcker jag att den innehåller natriumbikarbonat, en av huvudingredienserna i bakpulver. Varför vill man ha bakpulver i sportdryck? Kanske är det bara eneffektiv natriumkälla där karbonatdelen av molekylen försvinner som gas när den blandas med vatten? Ytterligare en synpunkt: Vad är syftet med sötningsmedel i en produkt som till 90% består av socker? Om inget annat så måste väl ändå fruktos vara tillräckligt sött för att kunna påverka smaken?

Jag provar att blanda den enligt instruktionerna. 1-2 minuter känns som en låång tid att skaka kraftigt och när den är färdigskakad och spätts ut ytterligare enligt instruktionerna smakar jag. Ett kraftigt skum ligger ovanpå drycken och smaken är syntetist hallon, sötningsmedel och en kraftig sötma, alldeles för söt för min smak även om jag är medveten om att söt smak har en positiv inverkan på prestationen. Den lättas visserligen upp av bubbel av kolsyrekaraktär, men det innebär samtidigt att jag sväljer mycket luft/gas när jag får i mig drycken. Hej bakpulver! Ingen önskvärd effekt under träning direkt. För mycket bubbel för mig, så jag väntar ytterligare en stund för att se om det blir bättre. Det tar en låång stund innan skummet lagt sig och när bakpulvret inte längre förser drycken med bubbel så smakar den förskräckligt sött. Den trögflytande konsistensen blir även den mer påtaglig, vilket inte alls uppskattas. Är det verkligen rätt koncentration på kolhydraterna när de är såhär trögflytande? Jag är skeptisk.

Eftersom vitargo tar god tid på sig att lösas i vatten kanske det finns en dubbel poäng med natriumbikarbonat. Har vitargon löst sig klart när bikarbonatet slutat orsaka bubbel? Vem vet.

Jag kan hur som helst konstatera att bubblet som troligtvis orsakas av natriumbikarbonat är inget jag vill få i mig under träning/tävling, och när den bubblat klart är drycken alldeles för söt, klibbig och trögflytande. Jag märker ett visst illamående och magbesvär kort efter provsmakningen och då är jag ändå inte under ansträngning. Hur jag presterar under inverkan av drycken återstår att se till nästa träningspass. Distanslöpning. En sak är säker - jag kommer blanda drycken i mycket god tid innan träningspasset. Det ska bli intressant att se huruvida smaken tilltalar mig bättre på träning när jag är tömd på kolhydrater och behöver sockret.