En sammanfattning av min testperiod med Peugeot 508

Av mathias_p | 2012-03-06

Pga lite teknikstrul med bloggen så kommer här en sammanfattning av mina dagar med Peugeot 508.

Torsdag den 13 kl 10:00 t.o.m. Måndag den 53 kl 09:00

Bilen hämtas upp på Kneippbadens Bil i Norrköping. Per Gröndahl möter upp mig och vi går igenom bilen. Han visar bilens många funktioner och jag har redan tappat bort mig efter 5 minuter. Så mycket knappar, så många funktioner. Det var annat när man körde en svensk bil med rattväxel. När jag startar bilen så säger displayen i mitten att jag ska kunna köra ca 70 mil på nuvarande tank. Det blev något mer :)

Vid första anblicken på bilen så ser den stadig och stabil ut. Riktigt trevlig faktiskt. Jag har varit väldigt skeptisk till vita bilar men efter att ha sett denna bil i fler färger så måste jag säga att vit är jäkligt snyggt på denna bil.

Efter att ha kört till en parkeringsplats och gått igenom alla funktioner och försökt lära mig var knapparna sitter och vad dom har för funktion så var det dags att testa bilen på riktigt.

Det första testet var då accelerationen. Eftersom många människor i Norrköping inte förstår det här med att vara samspelta i trafiken så fick bilen visa vad den gick för. Och den accelererar riktigt bra. Men så har den ju en motor på 204 HK.

Jag försökte mig på farthållaren och det tog ett tag innan jag kopplade hur allt funkade. Provade även att ställa in fartbegränsaren. Och tur var väl det eftersom farbror blå stod och mätte med laser på 30-väg. Men tji fick dom. Farthållare och fartbegränsare är nåt som jag gärna skulle ha på vilken bil som helst. Nu har jag iofs farthållare men ingen fartbegränsare på min nuvarande bil.

Fickparkering är ju en konst i sig. Med parkeringshjälpen så blev det mycket lättare. Jag tror att en viss kategori förare skulle ha stor hjälp av denna. Fördomar? Ja kanske några då…

Navigationen funkade riktigt bra. Tyvärr så har den inte koll på allt, vilket egentligen är en omöjlighet. T.ex. så föreslår den resvägar där det råder förbud mot motortrafik. Det är dock jätteskönt att kunna vrida på den lilla ratten i mittkonsolen för att zooma in och ut på kartan. Ännu bättre är det när köranvisningarna kommer upp i den lilla displayen framför ratten.

Radion finns det väl inte så mycket att säga om. Den drar ut det man vill höra i högtalarna och det duger för mig. Det är helt ok ljud.

Mittkonsolen mellan sätena är både bra och dåliga. Bra då dom är lättillgängliga. Dåligt då det kunde fått vara lite småfack för förvaring där istället och kanske hållare för flaskor mm. En annan grej är ju den där SOS-knappen. Där bör man ha nån form av skyddslock över. Klåfingriga barn kan råka trycka på den oavsiktligt. Eller så kanske man själv råkar komma åt den utan att man tänker på det.

Om vi tar den där lilla displayen som fälls upp framför ratten så gillar jag den skarpt. Fler bilar borde ha en sån. Riktigt bra. Visar hastigheten, vad farthållaren är inställd på och köranvisningar för navigationen.

En annan sak som jag är ovan vid och inte gillat riktigt helt är panoramasoltak. Det har aldrig fallit mig i smaken riktigt. Och jag gillar det inte efter provkörningen heller. När jag hade solskyddet borta och solen sken in så var det inte direkt varmt och skönt. Det kommer alldeles för mycket kyla uppifrån för att det ska vara värt att ha det på en bil. En vanlig taklucka som är öppningsbar kan vara bra på sommaren men panoramasoltaket är inget för mig.

En grej som jag gillar med bilen är den automatiska bakluckan. Kanske en onödig grej kan tyckas men ack så praktiskt många ggr.

Nåt jag saknar på min nuvarande bil men som återfinns på denna är deras Keyless System. Fasen vilken bra grej. Så fruktansvärt skönt att slippa det här med nycklarna. Stoppa nyckeln i fickan, gå till nån av dörrarna och stoppa ner handen innanför dörrhandtaget och vips så är dörren upplåst. Sidospeglarna fälls ut automatiskt när dörren låses upp.

Så hur är bilen att köra då. Ja den är grym. Den går bra på vägen och är relativt tyst. Nu var det dubbdäck på denna bil men jag tror att med sommardäck så kommer den vara ännu tystare. När jag hämtade bilen så blåste det ca 9-10 m/s och tyvärr så fångar vinden bilen rätt bra och kommer det en stark vindpust så förflyttar sig bilen lite i sidled. Alltså något vindkänslig. När man sitter på förarsätet så är det bra sikt framåt och åt sidorna. Tyvärr är sikten lite dålig genom bakrutan. Kunde ha varit bättre.

Under min testperiod så körde jag 104 mil. Körde följande sträckor: Norrköping - Stockholm på fredagen. Stockholms närområde under fredagen och lördagen. Stockholm - Norrköping - Borås på söndagsmorgonen och sen Borås - Norrköping på söndagseftermiddagen. Varför åker man då till Borås över en dag? Pingis-SM :)

En annan reflektion som jag gjorde under den här testperioden är allas blickar. Dels på bilen som sådan då den inte är så vanlig ute bland folk. Men sen så har Kneippbadens Bil skaffat en ny logga och den drog till sig uppmärksamhet också vilket gjorde att folk kollade in bilen lite mer. Det fanns även några som kom fram i Stockholm och kikade lite mer på bilen. Loggan är för övrigt jävligt snygg och inte lika stel och tråkig som många andra företags loggor. Under min tid i Stockholm så valde jag givetvis att parkera den lite strategiskt så folk kunde titta på den.

Bilen som sådan har väl vissa förbättringsmöjligheter (småfack t.ex.) och förhoppningsvis kan man även välja bort vissa funktioner. För mig så var det kanske lite för mycket knappar men det är väl en vanesak. Just ja, jag höll på att glömma. Växelspaken… Varför ska det vara så svårt att få en rak rörelse på växelspaken? Måste man flytta den i sidled för att lägga i parkeringsläget, backen osv? Varför inte bara dra spaken i en rak linje? Där blir det minuspoäng.

Ja detta var väl min korta sammanfattning. Jag är sjukt nöjd över att ha fått prova denna bil under dom här dagarna. Jag vill passa på att tacka Smartson för att ha fått chansen att göra det. Och ett stort tack till Per på Kneippbadens bil för det trevliga bemötandet. Det finns många säljare på andra bilfirmor som har mycket att lära av dig!