Fingeravtryck!

Av bjorn.ramone@gmail.com | 2011-09-30

Idag tänkte jag skriva om en negativ sak. Faktiskt den allra största nackdelen med kameran som jag hittills hittat.

Jag tycker kameran är snygg och smidig och med rätt ljus tar den helt godkända bilder. Inomhus är det svårt att ta brusfria bilder utan blixt, och använder man blixt blir bilderna lite väl ljusa men jag gissar att det inte är unikt för denna kameran utan något som är typiskt för kompakkameror.

MEN, det finns en detalj som gör att oavsett vilket ljus det är och hur snyggt motiv man än har så blir inte bilderna bra. Det jag pratar om är fingeravtryck!

Jag har ju skrivit tidigare att det framför kamerans inbyggda objektiv så sitter det en glasskiva. Normalt har de flesta kameror ett skydd framför objektivet som öppnas när man startar kameran för att ta bilder. Antagligen sitter glaset där för att skydda objektivet och för att det är lättare att få den stötsäker ju mindre mekanik som finns som kan skadas när man tappar den. Men det är inte alls bra med glaset och jag skall tala om och visa varför.

Jag har flera gånger tyckt att mina bilder blir diffusa och utblekta och inte alls bra och trott att det beror på att inkommande ljus reflekteras in i objektivet. Men nu har jag kommit på vad det är. När man hanterar kameran, t.ex. tar upp den ur fickan eller bara håller om den med handen så blir det fläckar på glaset från fingrarna. Det är inget man tänker på och det är inte så synliga fläckar. Men när man tar en bild så påverkar dessa fläckar faktiskt bilderna ganska mycket. Det blir som en hinna över bilden och när man torkar av glaset och tar en ny bild blir den genast mycket bättre.

För att visa vad jag menar så satte jag tummen mot glaset och tog sen en bild och torkade sen av glaset med en mikrofiberduk och tog en bild på samma motiv.

Se här:

Med fingeravtryck

Utan fingeravtryck

Jag har inte varit överdrivit smutsig eller fet om fingrarna när jag satte fingeravtrycket utan tryckte bara tummen lätt mot glaset.

Jag tycker att det är ganska stor skillnad mellan dessa bilder. Man måste alltså hela tiden komma ihåg att torka av skyddsglaset för att inte riskera att få dassiga bilder. Ju mer ljus det är när man tar bilden ju mer stör också fingeravtrycket bilden.

Så, en liten microfiberduk är att rekommendera att ta med sig när man skall ut och fotografera med kameran.

Det var allt för idag!

/B