Höststormarna uteblir…..

Av tina.buren@hotmail.com | 2011-10-05

[](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG00814.jpg)[](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG0096.jpg)[](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG0101.jpg)Jag hade ju hoppats att få fotografera/filma när höststormarna drar in över Skåne och det slår stora vågor över piren längst där ute… men… solen har ju varit ihärdig och då får man anpassa testet efter vädret så i lördags var vi på stranden och byggde sandslott och BADADE! 1 Oktober!

Denna dag valde jag att, förutom vanligt ”autoläge”, testa några av de ”Bästa bild” lägen som RICOH har. Och det är en del! Man kan väl även kalla det ”snabbval”. Istället för att göra inställningarna själv som på en systemkamera, finns det här en massa ikoner som motsvarar olika motiv. RICOH beskriver: ”Välj bästa bildläge för att anpassa inställningarna till motivet”.

Jag har aldrig förr sett en sådan uppsjö av motiv av välja på:

Matlagning, Godis, Auktion, Fest, Handhållen nattmotiv, Porträtt, Nattporträtt, Lupp, Landskap, Strand, Snö, Sport, Fyrverkeri, Korrigering av skev bild, Husdjur, Miniatyrformat, Leksakskamera, Hög kontrast S/V, Softfokus, Vänddia, Svartvitt, Sepa.

Vissa av dessa motiv kan du sedan även också anpassa inställningarna på! Frågan är ju om man behöver allt detta? Och nej kanske inte men det ger ju mycket möjligheter till lek och experimentering och det är ju alltid kul. Det jag blev nyfiken på direkt var ju miniatyrformat och leksakskamera för det har jag aldrig sett innan. Men eftersom vi skulle på stranden idag blev det landskap, strand och autoläge som jag tänkte testa. Det andra återkommer jag till.

Vänster: Vid packning av picnicväskan tog jag ett foto på MER drickorna med _“lupp” _motivet som ”optimerar zoom för snävare närbilder” Blev väldigt mycket färg….

Höger: Här i vanligt ”_auto_” läge och jämfört med andra bilden ser denna lite blek ut men stämmer mer överens med verkligheten.

Följande bilder från stranden/havet är  förutom vanligt autoläge, tagna med följande snabbval:

Landskap: ”Använd för att ta landskapsbilder med frodig grönska och blå himmel”

_Strand: _”Ta ljusa bilder på solupplysta stränder eller andra stora upplysta sandytor”[](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG00665.jpg)

Bilderna är tagna i starkt motljus och förstorar man bilderna ser man att de är väldigt gryniga… Vet inte om det beror på kameran eller motljuset….

Den här segelbåten var riktigt svår att fotografera. Det starka motljuset gjorde att det var omöjligt att se något i displayen. Skulle skugga ögonen med handen och manövrera kameran med andra. MEN… RICOH PX är omöjlig att manövrera med en hand om du ska zooma!!!  Zoomen sitter uppe på kameran till höger, en liten knapp du drar åt höger eller vänster beroende på om du ska zooma in eller ut. Knappen är ganska hård och det krävs lite tryck för att få den att röra sig. Du behöver alltså hålla kameran med BÅDA händerna för att kunna manövrera zoom knappen. I alla fall med den storleken jag har på mina händer.  Det blev alltså mer eller mindre en chansning om jag skulle få med segelbåten eller ej så därav kvalitén på bilden. Men inte bara det … bilden visar faktiskt fint det konstiga mystiska ljus som låg en bit ut över havet. Helt annorlunda ljus än det som var inne på land.

[](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG00665.jpg)

[](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG00665.jpg)

Så förflyttar vi oss ner i havet vilket jag tycker är det mest intressanta med denna kameran, dvs att kunna ta foton under vattnet! Spännande att se om det fungerar även i havet och i saltvatten.

[](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG00665.jpg)

Dessa bilder är tagna under vattenytan. Jag måste igen säga att jag är imponerad över hur pass bra bilderna blir fast de är tagna under vattnet. Bilden med vita stenen är tagen längre ut i havet där vattnet var relativt klart. Och bilden med de många stenarna  är tagen längre in mot strandkanten där det blir grumligt. Därav skillnaden i klarhet.

Dessa bilder är tagna på land direkt efter att kameran varit i vattnet, och anledningen att jag tog med dem är den suddiga plätten uppe till höger i bild. Ser ni? Denna plätt återkom på alla bilder som jag tog direkt efter att kameran varit i vattnet, och var placerad på samma ställe i fotot! På båtfotot kan jag dock ej avgöra om det är den suddiga plätten eller om det är solljuset. Jag var rädd att vatten kommit in i kameran och att den var förstörd men på foton tagna senare är plätten försvunnen så jag tänker kondens? Jag hade ett par fina foton på barnen som fick samma plätt och det är såklart inte kul. Det blev inte så när jag fotograferade Pokemon i vattenhinken på min första test men där var å andra sidan inte samma temperaturskillnad.

Läser i användarhandboken som bekräftar min teori: ”Om den omgivande temperaturen plötsligt växlar kan kondensation uppstå på kameran vilket kan leda till problem som imma på glasets yta eller funktionsfel i kameran”. Det står att man ska lägga kameran i en påse för att sakta ned temperaturförändringen. Man ska också ta ut batteriet och minneskortet och vänta tills fukten torkat innan du använder kameran…  Det står även som ett litet OBS! var kondens lätt kan uppstå och en av punkterna är:  ”på fuktiga platser”.. hm… jo vatten är ju ganska fuktigt…. Men det skulle ju vara en kamera man kunde använda i vatten och det gör en ju lite undrande om man ska få problem varenda gång man använder den ex. på stranden. För det är klart att det är temperaturväxling mellan hav och  land.

Lite fler undervattensbilder tagna en stund efter de andra och minsann blir det likadant här på efterföljande bilder som är tagna på land. Suddiga plätten är tillbaka men nu har den flyttat sig till nedre högra hörnet. (Inga bilder inlagda på detta).

Vad jag mer lagt märke till i dagens test är att avtryckarknappen är väldigt känslig emellanåt. Om du vill trycka ner halvvägs för att ställa skärpan så händer det vissa gånger att den går av helt istället och tar ett foto. Inte världens problem kan man tycka men jag tycker det är störande. Är det då en ögonblicksbild så är det ju kört.

Jag var inne på att objektivet är helt oskyddat redan i förra inlägget och att det på så vis lätt blir fingeravtryck och annan smuts på glaset som sen gör att bilderna inte blir bra. Detta står också i användarhandboken att det är något man måste vara försiktig med så rekommendationen blir att alltid ha en mjuk trasa till hands så man kan torka av objektivet. Så ännu ett lite ”störande” moment. Men samtidigt får man försöka ha förståelse för hur man ska kunna konstruera kameran för att få den vattentät.

Om man bortser från zoomknappen, kondensen och att avtryckaren är lite väl känslig måste jag säga att jag är supernöjd med dagens fotografering. Det är väldigt väldigt kul att kunna fotografera under vattenytan också. Det är kanske inte alltid så spännande saker som händer vid vår kust, inga hajar, inga pirayor men det finns så mycket annat vackert och intressant att titta på, om man bara ”ser”. : )

Mitt i testtagen hittade ett av mina barn en MANET i havet och då fick jag ju komma springande med kameran. Men det var inte lätt att fånga den på bild eftersom den hela tiden rörde sig i takt med vågorna. Det blev en riktig manetjakt! Så här blev iaf resultatet, allt fotograferat under ytan.  Jag tror kameran var inställd på ”auto”. Blev som sagt lite hastigt…

[](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG0099.jpg)[![](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG0100-300x225.jpg)](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG0100.jpg)

Jag är faktiskt väldigt nöjd med hur manetbilderna blev med tanke på omständigheterna. Vattnet var grumligt, både maneten o jag (kameran) rörde sig hela tiden. Trodde inte jag skulle få med något alls. Därför testade jag även att filma! Det var första filmningen och jag blev lite förvånad att inspelningen började så fort jag tryckte på “filmknappen”. Trodde det var knappen för “filmläge” och att man sen satte igång själva filmningen på avtryckarknappen eller liknande. Men enl. användarhandboken som jag tittade i efteråt stämmer det att kameran börjar spela in direkt. Nu när man vet det blir det ju lite lättare men spontant känns det ändå lite ”osäkert”.  Du kan välja normal- eller bästa bild (motiv/snabbval) fotoläge även till filmning. Kameran ställer in skärpa och exponeringstid. Så… följ med i den korta jakten på den försvunna maneten….

… eller nej… tyvärr… går ej att ladda upp. -> RMOV0106.AVI” has failed to upload due to an error This file exceeds the maximum upload size for this site.

Det var ju synd…Okej inget att göra… avslutar istället med att lägga in lite landskapsbilder över strand och hav…. Har använt bästabildlägen _strand och landskap: _

[](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG0135.jpg)[![](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG0135-300x225.jpg)](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG0135.jpg) [](http://smartsontestpilot.se/ricoh-px/files/2011/10/RIMG0137.jpg)

Summering av dagen på stranden är trots lite missnöje med diverse tekniska småsaker att det är VÄLDIGT SKOJ att kunna ta med en kamera ut i vattnet när man badar! Menyvalen i kameran är lätthanterliga och du kan få en förklaring på varje bästabildläge (landskap, strand, fest osv) i kameran genom att dra i zoomspaken så du behöver inte ha manualen med dig eller lära dig allt utantill. Så den där zoomspaken är iaf bra till någonting! : )

Idag har det börjat blåsa här… solen syns inte till så kanske kanske är det någon häftig höststorm på väg in. I så fall blir det promenad ut på piren till helgen!!!

På återseende!!!! : D