Bakgård

Av bjorn.ramone@gmail.com | 2011-10-06

Det är trevligt att ha en kamera som är så liten så att man kan ha den med sig hela tiden. Var en sväng i stan häromdagen och i det fina vädret hittade jag en trevlig bakgård och eftersom jag hade kameran i fickan tog jag upp den och tog lite bilder.

Jag har den inställd på P och har valt extra skärpa och färg samt tvingat ner ISO till 100. Med de inställningarna och när det är så klart och fint väder som den dagen blir bilderna alldeles utmärkta. Har man kameran på auto ISO kan den få för sig att välja en alldeles i onödan för hög ISO och ju högre ISO ju brusigare blir bilderna. Nu tror jag i och för sig inte att kameran på automatik hade valt så jättemycket högre ISO, men varför chansa. Jag rekommenderar inte att använda över ISO 800 och det är synd att det är flera av autolägena som man inte kan styra över det själv. Efter att ha jämfört med andra kompaktkameror har jag konstaterat att det är vanligt att bilderna blir lite för brusiga över 800 så det är då inget unikt för Ricoh. Eftersom jag ändå föredrar P-läget där man kan styra inställningarna själv så är det heller inget som stör mig så mycket. Vet man om detta så kan man ju alltså undvika det.

Här är några av bilderna jag tog, de i färg är i P-läget och de andra är i något av de tre svartvita lägena. (klicka på dem för att se större bilder)

Härlig blå himmel

Mer blå himmel

Tegel och puts

Sol och skugga, svartvitt

Tegelvägg

Extra svartvitt...

Sepia

Sepia igen

Blå himmel i sepia

Jo, jag är ganska nöjd med bilderna. I bra ljus kan man få alldeles utmärkta bilder.

Läget för normal svartvit tycker jag är lite mesigt, det blir för grått. Jag vill ha mer kontrast i svartvirta bilder och hade gärna sett att man kunde korrigera kontrasten i detta läget.

Jag tycker också att bilderna direkt ur kameran blir lite för “mjuka” för min smak och tycker att de blir bättre om jag skärper upp dem i ett bildbehandlingsprogram. Detta även då jag valt extra färg och skärpa. Här kan det vara så att det är jag som är onödigt petig. Ni kan avgöra själva här nedanför. Här har jag klippt ihop originalbilden med en spegelvänd kopia som jag skärpt upp först. Originalet är till vänster och den uppskärpta till höger. Så kan ni själva avgöra om det är något at bry sig om. Sen blir det ju ganska coola bilder när man klipper ihop dem på det här viset. (klicka på dem för att se större bilder)

Exempel 1

Exempel 2

Exempel 3

Exempel 4

Denna dagen var jag nöjd med kameran!

Det var allt för idag.

/B