Blixtra!

Av bjorn.ramone@gmail.com | 2011-10-15

Jag fotograferar helst utan blixt då jag tycker att blixten ofta förstör bilden. När jag fotograferar med min systemkamera är det inga problem då jag lätt kan dra upp iso till 6400 utan att det blir allt för mycket brus. Men med Richon, och för den delen andra kompaktkameror jag testat, så är det inte så lätt att fotografera t.ex. inomhus på kvällen utan blixt. Drar jag upp ison till max blir det på tok för mycket brus. Så med kompaktkamera blir jag tvungen att använda blixt när det blir mörkare.

När jag fotade med blixt blev bilderna väldigt konstiga, det blev en massa ljusstörningar och skuggor. Efter ett tags experimenterande kom jag på vad det var som gjorde att bilderna blev kassa, det var min hand… Jag håller kameran med högerhanden och har några fingrar på framsidan av kameran och ett finger är precis ovanför blixten. Det som händer när man håller den så är att ljuset från blixten studsar mot mitt finger in i linsen och stör bilden. Så som jag håller kameran (se bilden nedan) är så som jag tycker är mest bekvämt. Men skall man fota med blixt måste man se till att inte ha några fingrar framför kameran vilket gör att greppet man måste ha när man fotar med blixt blir ganska obekvämt.

Så här håller jag kameran

Jag skulle gissa att detta “blixtproblem” gäller för alla kameror som har ett objektiv som inte sticker ut från kameran. Så det är ju inte mycket man kan göra åt detta, det gäller bara att tänka på hur man håller kameran när man skall fota med blixt. Så detta inlägg är egentligen ingen kritik mot kameran utan bara ren upplysning till de som tänker sig skaffa denna kameran. Alltså: Tänk på var ni har fingrarna :-)

Här är några exempel så ni förstår vad jag menar.

Fingret ovanför blixten

Inga fingrar ivägen

Fingret ivägen

Inga fingrar ivägen

Det var allt för idag! Tänk på var ni har fingrarna…

/B