Snart är det jul igen...

Av tina.buren@hotmail.com | 2011-10-17

… och hur sjukt är inte det när vi har snudd på sommar i Skåne fortfarande? Visserligen har det blivit kallare men solen skiner VARJE dag och det är helt underbart väder. Och kläder kan man ju ta på sig så det är inget hinder för att vara utomhus!

Blev lite inspirerad när jag i början av oktober var o hämtade mina beställda Blossa Glögg 2011. Solen sken, julen var väl det sista man tänkte på, så tog kassen med mig ner på stranden och testade RICOH:n en stund. Och  nej… jag testade inte glöggen och har ej gjort ännu. Den åker fram till julpysslet, men den ser väääldigt god ut.

Jag testade som vanligt bara autofunktionerna eftersom jag tror att de flesta använder kameran på det viset, alltså lite “learning by doing”. Vill ni veta mer om manuell inställning så ska ni läsa min testkollega Björn´s logg. Han har skrivit lite om detta samt att han skriver lite mer utförligt om det “tekniska” för er som är intresserade av det.

       

Bilderna tagna i motsol på automatikläge. Bilden till vänster har RICOH ej utlöst blixt och ISO landar på 100. Men på högra bilden har automatiska blixten löst ut med ett ISO på 400. Jag har ingen bra förklaring på varför kameran gör så olika. Bilderna är tagna direkt efter varann. Kanske har jag satt fokus på två olika punkter. Kommer tyvärr inte ihåg. Vet bara att det var stört omöjligt att se ngt i displayen den dagen så man kunde därför ej kolla hur de tagna fotona blivit på plats. Det var alltså bara att trycka på och se vad det blev av det.

       

Vänstra bilden ISO 100 och automatisk blixt. Den högra samma ISO men utan blixt. Vad jag gillar med vänstra bilden är lilla vågen som är på väg in mot land. Om man zoomar upp så ser man små droppar i vågen och jag blir gång efter annan imponerad av hur detaljrika bilder RICOH:n tar. Sen att man inte alltid lyckas få skärpa har nog mer med användaren att göra än med kameran och antingen lär man sig ställa in kameran manuellt eller så lär du dig efterhand hur just din kamera fungerar i olika lägen och vilket auto program som är bäst att använda vid olika motiv. Tittar du på högra bilden syns bubblorna, i vågen som nått land, väldigt tydligt (zooma!). Du ser även på sanden den olika strukturen på den del som är mest vått och den som inte fått så mkt vatten på sig (zooma!). Jag kan nästan höra här hur det fräser och kluckar bara genom att titta på bilderna!

  Då vände vi på steken och fotograferar med ljuset i ryggen! Här får man ju se till så att man inte själv kommer med på bild… dvs den egna skuggan. RICOH valde här att lösa ut blixten och fick ett ISO på 100.

Här blev det ingen blixt men fortfarande ISO 1oo.

          

Båda bilderna utan blixt med ISO 100. Är väldigt nöjd med både färgerna och detaljerna i dessa bilder. Du ser riktigt hur vågorna “swoshar” upp på flaskorna och alla dessa små bubblor som bildas när flaskan bryter vågen. Färgen på stenarna i bakgrunden är oxå precis som det var live. Jag är alltså väldigt nöjd med hur kameran fungerade i både motljus och medljus. Man får kanske ta några bilder extra när man inte ser ngt i displayen men vårt fina väder och starka sol är ju inget RICOH kan råda över. Som jag sagt får man med väldigt mycket detaljer och det gillar jag… tittar ni noga på sista bilden (zooma!) så ska ni få se att jag oxå är med på ett litet hörn… : ) Blev hur coolt som helst!!!