Auto-iso

Av bjorn.ramone@gmail.com | 2011-10-21

Jag har flera gånger nämnt att jag tycker att kameran i auto-läge väljer onödigt höga iso-värden, speciellt vid fotografering med blixt. Ju högre iso ju brusigare bilder blir det ju också. I P-läget på kameran kan man styra själv vilken iso som skall användas och det är det läget jag alltid väljer så att jag kan strypa ison till ett värde som jag tycker är rimligt. I autoiso-läge kan man i och för sig sätta vad man tycker att kameran max skall välja och då kan man ju sätta t.ex. 400 för att inte få sämre resultat i autoläge. Men jag tycker ändå att det är konstigt att kameran väljer höga iso-lägen i onödan bara för att den har tillgång till dem, den borde ju välja så låg iso som möjligt istället för att prioritera bildkvalitet.

Jag har nu några exempel på min kokbokshylla så ni kan se vad jag menar med att ison sätts för högt. Har tagit samma bild med blixt  i P-läge med iso 200 och i autoläge med autoiso som då sattes till maximala 1600. Jag tycker det är stor skillnad mellan bilderna. Nu hade jag förstärkt färg i P-läget också vilket kanske gjorde lite väl mycket rött men man ser ändå skillnad i bildkvalitet tycker jag:

Autoläge med iso 1600

P-läge och iso 200

För att det skall bli ännu tydligare så har jag också ett par förstoringar här nedan så att man ser skillnad i detalj och brus:

Autoläge med iso 1600

P-läge och iso 200

Som ni förhoppningsvis ser är det stor skillnad. Jag tycker att man i autoläge på en kamera borde kunna fixa så att den väljer optimala inställningar för att ge en så bra kvalitet som möjligt på bilden, tyvärr är det inte så i det här fallet.

Det var allt för idag.

/B