Slutomdöme

Av bjorn.ramone@gmail.com | 2011-11-01

Jaha, då har jag haft kameran i drygt en månad. Jag har fotograferat och pillat med inställningarna och testat den på så många olika sätt jag kan komma på. Så nu tycker jag det är dags för ett slutomdöme.

Min intention med denna kameran vara att jag skulle kunna ha den som ett komplement till min systemkamera, att ha med mig när jag inte vill ta med mig en stor kamera. Dessutom att ha en kamera som är vattentät skulle vara ett stort plus då man kan fota i miljöer och i tillfällen där man inte ens vågar försöka använda en dyr systemkamera.

Det är vårt att ge ett slutomdöme då jag inte riktigt kan bestämma mig för hur nöjd jag är med kameran, men jag skall försöka. Så här kommer mitt slutomdöme.

BILDKVALITET Jag som är van vid kvaliten från en bra systemkamera kan inte riktigt bli nöjd med bildkvaliten. I bra ljus och med rätt inställningar (ej auto) blir det bra bilder. Men så snart det blir lite mörkare så blir det för brusiga bilder för att jag skall bli nöjd.

HANDHAVANDET Kameran har ett väldigt smidigt format och man kan lätt ha den i fickan utan att den känns otymplig. Zoom-knappen är alldeles för trög och svår att använda. Man måste tänka på att det är en glasskiva framför objektivet som lätt blir smutsig och då sabbar bilderna. Den är lite långsam på att fokusera så man kan glömma att ta snabba situationsbilder. Om man har silikonskalet på kan man inte använda stativ om man inte själv skär hål för det i skalet. Lite ogenmtänkt tycker jag.

MENYER Kamerans menysystem är väldigt enkelt och pedagogiskt och för någon som har använt en vanlig digitalkamera innan kan denne lätt hantera kameran utan att behöva kolla i manualen.

TEKNIK Att köra kameran i autoläge är inget som jag rekommenderar. Anledningen till detta är att kameran i alldeles för många lägen väljer ett alldeles för högt iso så att bilderna blir onödigt brusiga. T.ex. när jag tar bilder med blixt väljer den 1600 för iso vilket är rent ut sagt dåligt. Man kan styra maxläget för auto-iso, men man skall ju inte behöva justera ner detta för att få bra bilder. Programvaran som följde med kameran har jag inte använt, den kändes överflödig då man kan överföra bilder via utforskaren och det finns också många gratisprogram som funkar bättre och smidigare.

STÖT & VATTEN Att kameran är stötsäker är jättebra och jag har tappat den i en trappa utan att det blev mer än ett litet märke i ena hörnet. Att den är vattentät är också kanon, fast jag kunde inte hitta några naturliga situationer att testa detta i under testperioden. Hade testperioden varit under sommaren så hade det nog dykt upp tillfällen att använda detta i.

PRISVÄRD Kameran kostar ca 2000:- i butik. Utifrån det jag upptäckt under testerna tycker jag inte att man kan säga att det är prisvärt. Hade jag betalat så mycketr pengar för den hade jag blivit missnöjd. En tusenlapp skulle jag kunna tänka mig att betala för den.

AVSLUTNINGSVIS Skulle jag rekommendera andra att köpa denna kamera? Det är svårt att svara på. Om man är van vid bildkvaliten från en systemkamera så skulle jag nog avråda från ett köp, men om man inte är så noga med bildkvalitet utan vill ha en enkel och kul kamera som funkar i alla väder och tillfällen så är det säkert ett ok köp.

SÅ… Jag kommer nog även i fortsättningen att försöka få med mig systemkameran så ofta som möjligt då jag föredrar hög kvalitet på bilderna och fördelen med snabbheten i en systemkamera jämfört med det lilla smidiga formatet på Richon då bilderna blir sämre. Men jag kommer att behålla min Ricoh, den är kul att ha och nästa sommar kommer det att bli kul att kunna ta med den till stranden.

Det var allt!

/B