Dax att summera RICOH PX!

Av tina.buren@hotmail.com | 2012-01-02

Först och främst är jag väldigt glad att jag blev uttagen  som testpilot av en undervattenskamera. Det har varit många glada stunder och väldigt kul att få experimentera lite.  Men som vanligt finns det ju alltid både ris och ros att dela ut.

Utseendemässigt är kameran ett glatt litet inslag (jag fick  grön) men den är väldigt HAL!!! Ett problem för mig med torra händer MEN vi  fick ju ett fint silikonskydd till och utan det hade jag inte klarat mig. Det  funkar hur bra som helst. Vet bara inte hur de tänkte sig att man ska få på ett  stativ när man har skyddet på för där är inget hål till stativet i  silikonskalet. Det borde dock vara en sak som är lätt att åtgärda för RICOH.

Menyvalen i kameran är lätthanterliga och du kan få en förklaring på varje bästabildläge (landskap, strand, fest osv) i kameran genom  att dra i zoomspaken så du behöver inte ha manualen med dig eller lära dig allt  utantill så det är väldigt smidigt.

Zoomknappen är något man borde jobba på att förändra. Den är hård o trög och därför svårmanövrerad.

En negativ sak med linsen är att den är helt oskyddad och du måste vara noga med att torka av den INNAN du tar ett foto för ett fingeravtryck ger direkt ett sämre foto.

Kameran sätter konstigt höga ISO tal ibland (upp till 1600!) trots att du fotograferar ute i solsken. Men det är inte på alla bilder. Ibland är värdena helt normala. Tyvärr gör detta att vissa bilder blir brusiga och det är ju synd.

Detaljrikedomen i bilderna när du zoomar är otrolig. Trodde inte det blev så här bra med en kompaktkamera. Kanske förutfattade meningar men jag blev iaf imponerad.

Inomhus blir bilderna tyvärr inte lika bra som utomhus… Bilderna blir väldigt vita om du bara kör på ”autoläge”. Och det är omöjligt att ta ögonblicksbilder eftersom det går ganska lång tid från det du trycker av tills det att blixtarna blixtrat färdigt och bilden tas. Och köper du denna typen av kamera tycker jag att det ska vara möjligt att köra på ”autoläge” eftersom man oftast kanske inte är så intresserad av tekniken då.  Jag kommer alltså att använda min NIKON systemkamera för fortsatt inomhusfotografering istället för RICOH PX.

     

Jag testade ju mycket utomhus och under vatten i början eftersom det var den funktionen jag var mest nyfiken på och jag var väldigt väldigt nöjd med bilderna som blev. Både vad gäller färger o klarhet. Förväntade mig inte att bilderna under vattenytan i havet skulle bli så bra som de blev, speciellt då vattnet var lite grumligt. Den bästa känslan med undervattensfotografering och RICOH PX är att du behöver ALDRIG vara rädd att kameran ska ta skada varken av saltvatten eller sand. Den är väldigt tålig och jag har inte varit supernoga med att skölja med sötvatten på plats utan väntat tills jag kom hem och det har gått bra. Jag har även slängt ner kameran till barnen när de nyligen badade i pool och det var en befrielse att inte behöva bry sig utan låta dem leka fritt och fotografera hur de ville. Storleken är också en fördel då det blir mycket lättare att ta med än en systemkamera. Du stoppar den lätt t ex i sidfacket på kylväskan eller i din ficka!

Jag rekommenderar alltså varmt RICOH PX för utomhusbruk/vattenbruk vilket den väl eg också är gjord för. För mig är det värt 2000kr att kunna ta roliga foton under vattnet, både i pool och i havet, samt att kunna låta barnen vara kreativa och ha skoj utan att behöva vara livrädd för att kameran ska gå sönder.