Rydbergs Bea = LCHF!

Av itbolaget@gmail.com | 2011-03-23

Till slut så dök Rydbergs nya såser upp i “min” butik, Coop Extra i Avesta.

Jag inhandlade ett exemplar av Chili-varianten och betalade med kupongen från Smartson.

Testet blev till en för mig normal lunch, en stekt köttbit, lite rödlök och gurka, och bea-såsen så klart. Inga onödiga kolhydrater. Jag funderade ju på kolhydratinnehållet i dom nya såserna, för i äkta bearneaise så kan det inte bli just nån enda kolhydrat men trots det  så är det några kolhydrater i olika färdiga bea-såser i butikerna, men i Rydbergs nya såser så är det 0,5g kolhydrat per 100g. Perfekt! Med tanke på att det är 72g fett så är det väldigt nära ren hälsokost (iofs beroende på vad det är för olja, bäst hade ju varit att det var smör).

I innehållsförteckningen hittar jag mest av vegetabilisk olja. Det står inget mer vilken typ av olja det är. Det skulle jag vilja veta. Solrosolja som är så populärt idag är verkligen inte bra att få i sig, så är det tex det så vore det bra att få veta. Jag hittar också Maltodextrin som det vore bra om man hade sluppit att hitta i såsen. Sen långt ner i listan kommer socker, men det måste vara ytterst lite med tanke på det totala kolhydratinnehållet. Hellre vanligt socker än maltodextrin säger jag. Visst är det konserveringsmedel i också, men det kanske är svårt att slippa…? Det känns som att dom gått ett steg för att göra den mer naturlig än andra såser eftersom man hittar t ex ansjovis och tamarind i såsen, och färgämnena är betakaroten och paprikaoleoresin. Det låter ju ganska schysst!

Näväl, nu har jag analyserat innehållet och går vidare till testet!

Jag trodde faktiskt att jag köpte smaken “Grill” och inte “Chili” och under testet så tyckte jag att styrkan var lite klen, men tänkte att Chili är så klart starkare, men senare såg jag att jag hade tagit Chili-varianten. Lite klen styrka alltså för att heta Chili. Känslan i munnen är först o främst LEN. Väldigt mjuk och len. Skön känsla. Smaken är fyllig ock krämig.

Min favorit bland köp-bearnaise’er är Rygbergs Gourmet Tryffel-bearnaise, men den är väldigt svår att hitta, och nu när jag skulle titta efter den på internet så hittade jag den inte ens på deras sida så den har dom nog tyvärr slutat med.

Hur som helst, smaken och innehållsförteckningen gör att jag både kommer att köpa denna igen, och jag kommer också att testa dom andra smakerna, “grill” och “original”. Jag kommer också att maila Rydbergs för att försöka få reda på vad det är för vegetabilisk olja/oljor i såserna.

Tillägg Jag fick snabbt svar på mitt mail till Rydbergs, av en trevlig Johanna som talade om att dom använder rapsolja till sina bearnaise-såser. Det är bra tycker jag, nästan nyttigt =)