Testat Matkomfort

Av smartsontestpilot | 2012-05-15

Vi var mycket nyfikna på att prova matkomfort, vana ‘matkassekunder’ som vi är. Hur skulle det vara att inte laga allt från grunden? Skulle det smaka hemlagat?

De två första veckorna provade vi Bas-paketet. I det ingår alla basvaror men inte tillbehör eller grönsaker. Tyvärr visade det sig att vad jag och matkomfort anser är tillbehör skiljer sig lite åt… En utav rätterna som skulle tillagas under första provveckan var pannerat kött. Det skulle panneras i ‘panko’, men det räknades visst som tillbehör och fanns således inte i lådan. Alltså fick vi laga rätten med opannerade köttbitar. Däremot följer stapelvaror som bulgur och ris alltid med? Vore det inte bättre att skicka med de ovanligare varorna som ändå behövs till rätten? Även avsaknaden av grönsaker påverkade vårt intryck av Bas-paketet. För vissa är det kanske inte så viktigt men för oss är en måltid utan grönsaker inte komplett. Maten var god och den hemlagade känslan hög, så där fanns absolut inget att klaga på. Även tillagningen blev oerhört enkel.
Bas-paketet är för den som anser att matlagningen är det jobbiga i vardagen, den som vill att det ska gå snabbt och enkelt och ändå smaka gott. För oss är vitsen med att ha hemleverans av mat att slippa åka och handla. Med Bas-paketet var vi ändå tvugna att göra det, så vitsen med matleveransen försvann, då jag absolut inte har ngt emot att laga mat, ens från grunden.

Nu har vi sedan provat Premium-paketet, där allt ska ingå (även panko!). Det första som slog mig när jag packade upp denna låda var avsaknaden av en ‘innehållsförteckning’. På de andra företagens matsedel står det vad jag ska förvänta mig att hitta i kassen/lådan, så att jag vet att jag fått allt. Det finns inte hos Matkomfort, så jag kan bara gissa om jag fått det jag ska. Nu visade det sig att jag inte fått det ena veckan, bakpotatisar saknades. Jag orkade inte bry mig om att meddela detta då det på hemsidan inte står klart vart man ska vända sig. Räknas det som en ‘akut leveransfråga’?
Maten är fortsatt mycket god och av hög kvalité, smakar hemlagat. Tillagningen går fort, även de rätter som är märkta att ta längre tid går förvånansvärt snabbt. Att koka potatis är det som tar tid, längre än så tar ingen rätt om man bara har lite simultanförmåga i köket. Skulle vi fortsätta är det Premiumpaketet som gäller. Vi har det för 3 personer eftersom vi har två barn i hushållet som inte äter så mkt än (4 och 6 år) och den mängden mat räcker gott och väl för oss. Portionerna är ganska väl tilltagna faktiskt, framförallt om jag jämför med en annan matkasse vi hade tidigare.

En tanke som slagit oss efter 4 veckor med Matkomfort är miljötänket. Nu står vi har med 4 stora glansiga kartonger som vi inte har ngn användning för, men som är helt oförstörda. Varför kan inte Matkomfort packas i vanliga papperkassar? Kan man tänka sig ett pantsystem för kartongerna? Känns resursslöseri att få hem en så ‘fin’ kartong till ingen nytta. Dessutom gör konceptet med delvis färdiglagat att vi nu efter 4 veckors Matkomfort har över 20 engångsplastburkar som skräpar i återvinningen. Bara den här veckan var det 8 burkar i kartongen. Hur pass miljövänligt är det att alla kunder får så många plastburkar? Varje vecka! Om företaget kan hitta ett bättre tänk kring detta vore det bra. När jag haft de andra matkassarna har en av förtjänsterna varit att jag kännt mig delaktig i att värna miljön. En studie har visat att dessa matleveranser ju gör att vi är X antal familjer som låter bli att ta X antal bilar för att handla medan det är en bil som kör ut varorna till oss. Och på min gata var vi ett tag 6 familjer som hade samma leverantör vilket ju kändes väldigt bra. Den maten levererades i papperskassar och maten i samma förpackning som i butik. Men med Matkomfort känner jag mig lite som en miljöbov pga alla förpackningar… Värt att tänka över.

Så Matkomfort har bra mat, god mat, snabblagad mat. För många som inte trivs i köket är detta en enkel väg till bra mat. Bas är något torftigt och man blir lite irriterad att man inte kan laga maten som den står i instruktionerna eftersom man inte får alla tillbehör. Premium är bra, där finns kompletta måltider i generösa portioner. Men - du måste kunna blunda för resursslöseriet för att bli en riktigt nöjd kund hos Matkomfort, och det kan vi nog inte i vår familj.

Hanna JW

Permalink